Hvorfor bekymrede eller usikre personer får stress.
Bekymring og usikkerhed kan føre til stress på flere måder. Tankemylder kommer til bekymrede personer som ofte har et konstant tankemylder om negative scenarier eller potentielle trusler. Dette kan føre til overstimulering af hjernen og øge kroppens stresshormoner, som cortisol og adrenalin.
Frygt for det ukendte hos usikre personer, gør at personen kan føle sig ængstelige over situationer, de ikke kan kontrollere eller forudsige. Denne frygt kan føre til en konstant tilstand af alarmberedskab, hvilket slider på kroppens ressourcer.
Følelse af utilstrækkelighed hos bekymrede og usikre personer, gør at de kan have en tendens til at sammenligne sig med andre og føle sig utilstrækkelige. Dette kan føre til lavt selvværd og negative tanker om sig selv, som kan forværre stress.
Bekymring og usikkerhed kan manifestere sig i fysiske symptomer som søvnløshed, hovedpine, muskelspændinger og fordøjelsesproblemer. Disse symptomer kan yderligere forværre stressniveauet.
Hvad bekymrede eller usikre personer kan gøre for at undgå stress.
Der er forskellige strategier, som bekymrede eller usikre personer kan bruge for at håndtere stress.
Identificer dine triggere. Hvad er det, der typisk trigger din bekymring eller usikkerhed? Når du kender dine triggere, kan du bedre undgå dem eller udvikle strategier til at håndtere dem.
Udfordr dine negative tanker. Spørg dig selv, om dine bekymringer er realistiske og baseret på fakta. Ofte kan negative tanker være overdrevne eller irrationelle.
Øv dig i mindfulness. Mindfulness øvelser kan hjælpe dig med at fokusere på nuet og slippe bekymringer om fremtiden. Meditation og yoga er gode eksempler på mindfulness øvelser.
Få regelmæssig motion. Fysisk aktivitet er en effektiv måde at reducere stresshormoner og forbedre humøret på.
Sørg for god søvn. Mangel på søvn kan forværre stress og angst. Sørg for at få 7-8 timers søvn hver nat.
Tal med en professionel. Hvis din bekymring eller usikkerhed er svær at håndtere på egen hånd, kan det være en god idé at tale med en stresscoach eller psykolog.
Husk, at det er normalt at opleve bekymring og usikkerhed fra tid til anden. Men hvis disse følelser fører til stress, der påvirker din hverdag, er der ting, du kan gøre for at håndtere dem.
Lars Augsburg
Stresscoach